Oferta dla

Gotowanie i tworzenie przepisów to moje ogromna pasja. Chętnie podejmuję się kreatywnych projektów, które będą ściśle związane z tematyką dietetyki. Do każdej propozycji podchodzę indywidualnie.

Zajmuję się również przygotowaniem tabel żywieniowych, informujących klientów o alergenach i makroskładnikach w potrawach. Tworzę przepisy i plany żywieniowe dla cateringów, mam również doświadczenie w pracy z programem MasterLife.

Zaufali mi:

Tabele wartości odżywczych i alergenów

Posiadanie karty wartości odżywczych i alergenów to nie tylko wymóg, ale również wyraz szacunku do Twoich klientów.

Alergie pokarmowe są coraz częstszym zjawiskiem, a uczulenie nie powinno wykluczać z możliwości skorzystania z usług restauracji.

Posiadanie rzetelnie przygotowanej informacji o składzie i wartości odżywczej potraw świadczy o wysokiej jakości usług i profesjonalnym podejściu do gastronomii.

Obowiązek informowania o alergenach nakłada Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Należy pamiętać, że jeżeli umożliwiamy zamawianie potraw np. przez internet, to również ciąży na nas obowiązek informowania o alergenach.
Konsekwencją braku przestrzegania tego obowiązku jest mandat, a ostateczną wysokość kary ustala urzędnik przeprowadzający kontrolę. Może on jednak wynosić nawet pięciokrotną wartość korzyści majątkowej uzyskanej, lub która mogła być uzyskana przez sprzedaż produktów zawierających alergeny. Najbardziej dotkliwą jednak karą za brak informacji o alergenach jest utrata zaufania klientów. Spożycie alergenu przez osobę wrażliwą (alergika) może wiązać się z poważnym uszczerbkiem na zdrowiu lub nawet śmiercią.
Jak wygląda sporządzenie listy alergenów i tabeli wartości odżywczych?
W pierwszym kroku potrzebne będą receptury potraw. Zdaję sobie sprawę z tego jak wrażliwe są to dane, w związku z czym dla komfortu restauratorów zawieramy odpowiednią umowę o poufności.

Kolejnym krokiem jest sprawdzenie przeze mnie składu produktów używanych w restauracji, aby nie pominąć żadnego alergenu. W tym przypadku słuszne wydaje się również sporządzenie listy używanych produktów wraz z alergenami, które się w nich znajdują. Następnie przy użyciu programu dietetycznego obliczam wartości odżywcze potraw, przygotowuję zestawienie alergenów w formie jednej wygodnej tabeli.

Posiadanie tak przygotowanego dokumentu zapewni bezpieczeństwo zarówno klientów, jak i restauratorów.

Cateringi dietetyczne

Współpraca z cateringiem dietetycznym wymaga doświadczenia.

Potrawy nie mogą być bardzo skomplikowane, powinny smakować dobrze po podgrzaniu lub na zimno, warto uwzględniać produkty sezonowe.

Jeśli szukasz dobrze skonstruowanego planu dietetycznego dla Twojego cateringu, to dobrze trafiłeś. Tworzę przepisy dla diet standardowych, alternatywnych i eliminacyjnych. Mam doświadczenie w pracy z programem Master Life.

Wkładki dietetyczne w restauracjach

Prowadzisz restaurację?

Idąc z trendem zdrowego odżywiania warto wprowadzić do swojego menu zdrowsze alternatywy. Szukasz pomysłów na potrawy, chcesz wprowadzić dla nich kaloryczność i wartości odżywcze?

Opowiedz mi o swojej kuchni, a wspólnie stworzymy pyszne i zdrowe propozycje dla Twoich klientów.